Fogszabályzó kezelések

1.) Gyerekkori fogszabályzó kezelések: 

Még mindig sok helyen tartja magát az a hibás felfogás, hogy a fogszabályozni csak maradó fogazatot lehet.

A szakma javaslata alapján minden gyermeknek hét éves korára át kellene esnie az első, célirányos, szakorvos által végzett szürővizsgálaton.  A korai kezeléseknek köszönhetően képesek vagyunk időben felismerni és korrigálni a potenciális/rejtett problémákat mielőtt azok súlyosabb korképek formájában jelennenek meg.
Ebben a korban a fogszabályzó készülékek használata nem feltétlenül szükséges, de a gondos odafigyeléssel végzett vizsgálatot követően javaslatot teszünk arra, hogy a meglevő státusz alapján mikor célszerű elkezdeni a kezeléseket, hogy a későbbiekben a lehető legjobb eredményt kapjuk.

A korai kezeléseknek köszönhetően helyet tudunk teremteni a torlodott és növekedésben levő fogak, illetve a még át nem tört maradó fogak számára, ezáltal sok esetben elkerülhető lehet a későbbi maradó fogak eltávolitása is. Minimalizálni  tudjuk az előre álló frontfogak traumájának kockázatát, befolyásolhatjuk az alcsont növekedését az optimális fogérintkezések elérése és a harapási eltérések megakadályozása érdekében.

Ebben a korban végzett kezelések másik fő célja a rossz szokások miatt kialakult rendellenes állapot javitása mint pl. az ujjszopás következteben kialakuló nyitott harapás vagy a felső metszők meredek állása.

Az interceptiv fogszabályozás eszközei a kivehető készülékek, amelyek a páciensről vett lenyomat alapján egyedileg készülnek el.

2.) Serdülőkori fogszabályzó kezelések:

Minden gyermek fogváltodási üteme különböző, de tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy 12-14 éves korra a gyerekek nagy része elvesziti tejfogait és a bölcsesség fogak kivételével már az összes maradó foga kinőtt.  A problémák, mint a szabálytalanul álló fogak, torlodások, harapási rendellenességek szemmel láthatóak és sajnos nem javulnak meg az idő előre haladtával.  Ez az az időszak, amikor a legtöbb szülőben megérik a gondolat, hogy gyermekének  fogait szabályozni kéne. Ekkor már nekivághatunk a rögzitett készülékek használatának. Ebben az életkorban a gyermekek még aktiv növekedési fázisban vannak és a növekedési kiugrásokat kezelés során sikeresen ki tudjuk használni. Később amikor az arc csontjai és alcsontok fejlődése befejeződött, a kezelések feltételei már nehezebbek és költségesebbek.

3.) Felnőttkori fogszabályozás:

Manapság a fogszabályzás már nemcsak a gyermekek kiváltsága. Egyre többen döntenek úgy, hogy felnőtt fejjel is belevágnak a fogszabályzó kezelésekbe, hogy javitsanak megjelenésükön, ezáltal növeljék az önbizalmukat. Jó hír, hogy a rendezetlenül álló fogak bármikor szabályozhatóak, ha a paradoncium és a csont szerkezete megtartott. Az új technikáknak és a készülékek állandó fejlődésének köszönhetően lehetőség van arra, hogy különböző szakmai és esztétikai szempontok alapján kiválasszuk az Önnek leginkább megfelelőt. A rendezetlenül álló fogak és a harapási eltérések felnőtt korban a fogíny és a csont pusztulásához, abnormális zomanc kopásokhoz, krónikus fejfájáshoz és álkapocs izületi panaszokhoz vezethetnek. A sikeres felnőttkori fogszabályzó kezelés célja az esztetikai eredményen túl, az emlitett panaszok elkerülése, vagy megszüntetése.