Implantológia

Fogászati implantátumoknak nevezzük azokat a biokompatibilis anyagból készült „műgyökereket”, amelyeket fogpótlás készítése céljából, műtéti körülmények között az álcsontba ültetünk.

implant1Az implantátumok behelyezésének célja a teljes protetikai rehabilitáció és hogy a páciens számára a készült fogpótlás funkcionálisan és esztétikailag is eleget tegyen a legmagasabb elvárásoknak. A fogászati implantátumok színtiszta ötvözetlen titánból készülnek, megfelelve a legszigorúbb előírásoknak és szabványoknak. Biokompatibilisek, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezetben semmiféle allergiás reakciót nem indítanak el.
Szakmailag kifogástalan behelyezés, rendszeres kontroll és körültekintő ápolás mellett az implantátumok több évtizedig is megőrizhetik funkciójukat. Az implantációs módszerrel minden tipusú foghiány, sorközi, sorvégi, egy fog elvesztése is pótolható.
Teljes fogatlanság esetén is megoldást jelentenek a különböző implantátum rendszerek csontmennyiség és minőség függvényében. Éppen ezért az implantációs műtéteket minden esetben megelőzi egy mindenre kiterjedő konzultáció és egy átfogó (klinikai, röntgen, szükség esetén CT felvétel készítése) diagnosztikus vizsgálat.

 

Az implantációs műtét menete:
Ezen a linken egy videó bemutatja, hogy hogy történik a műtéti behelyezés:
https://m.youtube.com/watch?v=_wGvcbJXX2s

 

Műtét utáni teendők:
Egy héttel a sikeres behelyezést követően eltávolítjuk a varratokat. A gyógyulási idő általában 3-6 hónapot vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt zajlik le az összintegráció folyamata,amikor az implantátum felszínén lévő mikropórusokba a csontsejtek „belenőnek”, azaz az implantátum becsontosodik. A becsontosodás után válik az implantátum terhelhetővé, ekkor kerül sor a fogpótlás elkészítésére.

 

Az implantáció sikerességének feltételei:
• rendszeres kontrollvizsgálat (félévente, évente)
• megfelelő szájhigénia, az implantátumok speciális gondozása
• dohányzásmentes életmód

Az esetleges szövődmények igen ritkák. Az implantátumok behelyezésének sikeressége 90-95 százalék.

Implantológia

További érdekességek:

Osszeointegrációról:
http://www.sofortimplant.hu/download/artikel/konszenzus-a-fogaszati-implantologiaban-v4.pdf

Implantációs fogpótlás részeiről:
http://sonoranhillsdental.com/our-services/phoenix-az-implant-restoration/

Implantátum/ műgyökér, műcsonk, korona: