Készülékek / technikák

1.) Rögzített készülékek típusai:
– Hagyományos rozsdamentes acélból készült fém bracketek:

A fogak külső felszínére kerül felragasztásra. A hagyományos elven müködő készülékek esetében a fog mozgatását végző ívet elasztikus gumiligatúrával rögzítjük a bracketek slotjába. Hátránya, hogy nagy a súrlódás az ív és az azt rögzítő gumikarika között, emiatt a fogak mozgatása nagy erőkkel történik.

hagyomanyos

– Esztétikus porcelán bracketek:

Működési elvét tekintve megegyezik a fém bracketekkel. Kiválóan ötvözi a tökéletes esztétikát és a jó fizikai tulajdonságokat. Áttetsző, ezért minden fogszínárnyalathoz harmonikusan illik.

esztetikus

– Önligírozó/ lágy erőkkel működő készülékek:

A mai modern fogszabályzás egyik újdonsága és legdinamikusabban fejlődő területe. A bracketek reteszszerűen nyithatóak és csukhatóak, így nincs szükség elasztikus gumiligatúrákra ahhoz, hogy az ívet rögzítsük. Emiatt a súrlódási erő elhanyagolható, így a fogak mozgatásához sokkal kisebb erőhatások szükségesek. Fém és porcelán kivitelben egyaránt elérhetőek.

Előnye a hagyományos elven működő készülékkel szemben:

1. Viselése  kisebb  feszítő érzéssel jár,ezért a páciens aktiválasok vagy ívcserék után nem érez feszítő fájdalmat
2. A kezelési idő rövidebb
3. Kevesebb az orvos-beteg találkozó
4. Ezzel a modern készülékkel bonyolultabb eseteket is lehet foghúzás nélkül kezelni
5. Konyebb tisztán tartani

onligirozo

2.) Láthatatlan fogszabályzó készülékek:

„A HappySmile láthatatlan fogszabályozó rendszer áttetsző (láthatatlan, biokompatibilis) sínek sorozata, amely lépésről-lépésre kíméletesen mozgatja a fogakat az ideális helyzetükbe.

Alapja egy rendkívül pontos és hatékony grafikus software, amivel képesek vagyunk megtervezni az elvárt állapotot. A high-tec softwarenek köszönhetően ez az esztétikus és higiénikus fogszabályozó rendszer sokkal pontosabban és gyorsabban működik, mint egy hagyományos, fogakra rögzített fogszabályozó. A tervezés során előzetes analízist, számításokat tudunk végezni a fogívekkel kapcsolatban. Például egy virtuális állcsontba helyezve a rágási funkciót is előre láthatjuk. A tervről e-mailben képeket illetve videót küldünk a klinikára, ahol a kezelőorvos szakmai és esztétikai, páciens esztétika véleményt alkothat a megtervezett mosolyról.”

http://happysmile.hu

img_3665

3.) Retenciós készülékek:

A rögzített készülékes kezelés utolsó fázisa a retenciós fázis. Használatuk lényege, hogy az elért eredményt megtartsa azáltal, hogy megakadályozza a fogak természetes visszarendeződését. Ez a befejező fázis semmiképpen sem elhanyagolható. Sőt! Hiánya esetén kárba vész a fogszabályzásra szánt idő,  energia és pénz.

Retenciós készülék lehet kivehető vagy fix. Fix retainereket az alsó frontfogak belső felszínére ragasztunk. A kivehető készülékeket kezdetben  minden nap, később hetente többször, majd az időtartamot fokozatosan csökkentve lehet végleg elhagyni. Azt javasoljuk h a retenciós fázisnak kétszer annyi ideig kell tartania, mint az azt megelőző kezelés.