Fogpótlás

Különböző típusú fogpótlásokat foghiány/ok rehabilitációjaként készítünk. A fogpótlások elkészüléséhez fogtechnikai háttérre is szükség van, ezért több időt (1-2 hét) és több orvos-beteg találkozást igényel.
A fogelvesztést követően ajánlott minél hamarabb elkészíteni a szükséges fogpótlást, mert így megelőzhetőek a hátrányos esztétikai és funkcionális következmények, és a fogpótlás megszokási ideje is lerövidül.
Három különböző fogpótlás típust különböztethetünk meg: rögzített pótlások, kivehető protézisek, kombinált fogpótlások

1. Rögzített pótlások

Ide tartoznak azok a fogpótlások,amelyeket erre a célra használt ragasztóanyaggal rögzítünk az előkészített, lecsiszolt fogakra vagy implantátumokra.

Koronák:

A szóló, azaz egy fog pótlására szolgáló korona beborítja a fog klinikai koronájának megfelelően előkészített felszínét. Az elkészült korona mind funkcionálisan mind esztétikailag, színben és formában ugyanolyan, mint az eredeti fog.

Mikor van szükség korona készítésére?

• fogszuvasodás okozta nagymértékű fogállományvesztés esetén
• ha a fog sérülése töméssel vagy betéttel nem helyreállítható
• a fogak extrém méretű kopása esetén
• esztétikai okokból a fog színének elváltozása miatt, ha az fogfehérítéssel vagy héjkerámiával nem megoldható
• hídpótlás céljából, ha a foghiányt pótló hidakat a korona rögzíti a pillérfogakhoz
• illetve az implantátumok műcsonkjait is koronák borítják be

Anyaguk szerint megkülönböztethetünk fémkerámiából és cirkónium-oxid kerámiából készült, fémmentes pótlásokat.

A fémkerámia korona váza egy kobalt-króm (nikkelmentes) ötvözetből, fogtechnikai laboratóriumban öntött fémváz, ami a stabilitásért felelős. Ezt a vázat porcelánnal leplezik a megfelelő esztétikai eredményért. Jelenleg Magyarországon ezzel az eljárással készül a legtöbb fogpótlás.
Élettartamuk megfelelő szájhigiéné fenntartásával és rendszeres fogászati kontroll mellett akár 10-15 év is lehet. A frontfogak esetében, ahol az esztétikum kiemelkedően nagy jelentőséggel bír, cirkónium-oxidból készült koronákat javaslunk.

A cirkónium- oxid különleges tulajdonságai és előnyei:

femmentes_fogpotlasok_600_230• Extrém tartós és erős. Alapvetően a fogászatban jelenleg is használt legkeményebb anyag
• Nagyon jó transzlucens (áttetsző) tulajdonságú
• Nagyon magas esztétikai érték érhető el az ebből az anyagból előállított pótlásokkal
• Hasonlóan az aranyhoz, a test által jól tolerálható, viselése mellett semmilyen allergiás reakció nem léphet fel
• Biokompatibilis
• Számítógép által vezérelve készül, ezért extrém precízen illeszkedik a fogcsonkon

A koronakészítés lépései az előzőleg megtörtént konzultáció és felállított kezelési terv alapján:

Első alkalom:
Az adott fogat,helyi érzéstelenítésben, vállas preparálási technikával előkészítjuk. Ezután precíziós lenyomatot veszünk a preparált csonkról és az azt körülvevő környezetről, valamint az antagonista fogívről. Utolsó lépésben viaszharapással regisztráljuk az okklúziós (harapási) viszonyokat.
Lenyomatvételre azért van szükség, mert ez alapján készül el a fogtechnikai laboratóriumban a tervezett fogpótlás. A lenyomat tulajdonképpen a szájüregi környezet negatív mása. A lenyomatot a fogtechnikus szuperkemény gipsszel kiönti, majd az anyag megkeményedése után ugyanazt a szituációt kapja, amilyen a valóság.

dental-impression
A vállas preparálás egy fogat kímélő csiszolási módszer. Nagy odafigyelést és precizítást igényel. Ennek a technikának a használatával lehetővé válik a korana széleinek megfelelő zárása és egy jól kivehető preparációs határ kialakítása. Védelmet nyúlt a paradoncium számára, ugyanis biztosítja a fognyak szélénél a korona felhelyezéséhez szükséges helyet

zahnarzt_praeparation_002_01

Második alkalom:
A második alkalommal történik a fogtechnikus által elkészített váz próbája, majd Önnel közösen kiválasztjuk a megfelelő fogszínt.

Harmadik alkalom:
Az utolsó alakalommal történik a kerámiával leplezett, kész korona bepróbálása, ellenőrzése, majd végleges beragasztása.

Rendelői üvegszálas csapos felépítmény:

Gyakran előfordul,hogy a fog koronai része oly mértékben destruálódott,hogy azt már nem lehet szimplán töméssel vagy koronai restaurációval helyrehozni. Ezekben az esetekben első lépésként szükség van a fog koronai részének megerősítésére, amit a fog gyökerébe ragasztott üvegszálas csap behelyezésével érünk el. Bármilyen fog megmenthető ezzel a módszerrel, amennyiben az gyökérkezelhető vagy már kifogástalan gyökértöméssel rendelkezik és a csonk pereme az ínyszél felett helyezkedik el. Az üvegszálas csappal megerősített csonk esztétikailag és statikailag is megfelel a korona elkészítéséhez.

Hidak:

Egy vagy több foghiány pótlására szolgáló fogmű, amely tulajdonképpen hídpillérre ragasztott koronákból áll. Alkalmazásuk feltétele, hogy a hiány két szélén ép, nem mozgó, gyulladásmentes pillér fogak legyenek. Hiányzó fogak pótlása a rágóképesség, azaz a funkció megtartása céljából, esztétikai szempontból, a szomszédos vagy a szemben lévő fogak elmozdulásának megakadályozása miatt, valamint az állkapocs-izületi diszfunkciók érdekében nagyon fontos.

2. Kivehető,teljes lemezes protézisek

Teljes protézis akkor készül, ha a szájban már nincsenek saját fogak.

3. Kombinált fogpótlások

Az ide tartozó fogpótlások egy fix, azaz egy rögzitett és egy kivehető részből állnak. A teljesség igénye nélkül ide soroljuk a kapcsos, csúsztatóval rögzülő és teleszkópos pótlásokat. Részleges protézist akkor készítünk, amikor a páciens fogainak a száma, vagy elhelyezkedése nem megfelelő híd készítéséhez. Például a hátső nagyőrlők hiánya esetén.

További érdekességek:

Vállas preparációról:
http://www.zenostar.de/en/dentist/procedure/
Preciziós lenyomatokról:
http://therelaxeddentist.com/category/materials-equipment/
Fémmentes fogpótlásokról:
http://www.fogpotlas.hu/fogpotlasok-tipusai/4-Femmentes-fogpotlasok