Dr. Moldoványi Nóra

Felnőtt fogszabályozás Székesfehérváron

Nem túl késő felnőttként belevágni a fogszabályozásba? Mire érdemes figyelni és milyen eredményekre számíthatunk?

Felnőtt Fogszabályozás Székesfehérvár - Dr. Moldoványi Nóra

Ma már egyre inkább elfogadott és gyakori, hogy felnőtt korban is bele merünk vágni egy fogszabályozó kezelésbe. Ebben a korban is lehet, sőt nem késő szabályozni a fogazatunkat. Az esztétikai előnyök miatt mellett fontos, hogy a funkcionális panaszokat megszüntessük, a fog támasztó-és keményszöveteinek egészségét megőrizzük vagy további károsodást elkerüljük.

Mindenképpen fontos tisztázni, hogy az állcsontok növekedése befejeződött, nincs lehetőség konzervatív úton korrigálni az alsó -és felső állcsont közötti diszharmóniákat. Nagy fokú eltérések esetén csak műtéti és fogszabályzóval kombinált kezelésekkel lehet közel tökéletes esztétikai és funkcionális eredményt elérni.

Előtérbe kerül a foghúzással meg kombinált esetek száma is. Ilyenkor álcázó kezelést végzünk. A csontállomány regenerációs képessége lassúbb, emiatt a kezelés is tovább tart.

Gyakrabban használunk esztétikus készülékeket (porcelán, zafír), illetve egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett láthatatlan fogszabályozó is.

Felnőtt Fogszabályozás Székesfehérvár - Dr. Moldoványi Nóra
#1 Első lépés az egészséges fogak felé

Jelentkezzen felnőtt fogszabályozó konzultációra!

Kérje segítségünket felnőtt fogszabályozás területén. Professzionális eszközök, magas szaktudás, mindez kellemes környezetben Székesfehérváron!

Az első konzultáción megoszthatjátok panaszaitokat, és megismerkedhetünk egy kellemes környezetben. Kíváncsi arra, hogy mire számíthat az első konzultáció alkalmával?

Több, mint 30 éve Székesfehérváron

Dr. Moldoványi József több, mint 30 éve minőségi bölcsességfog eltávolítás Székesfehérváron

Modern technológia

Fogorvosi rendelőnk a legmodernebb fogászati felszereléssel dolgozik a magas minőség érdekében

Szakértői csapat

A legmagasabb fogorvosi minőséget biztosítjuk pácienseinknek képzett és tapasztalt orvosunk által

Felnőtt Fogszabályozás Székesfehérvár - Dr. Moldoványi Nóra
Hogyan készüljön fel a kezelésre?

A felnőtt fogszabályozás menete

Fontos információk: Hogyan készüljön fel a kezelésekre? Mire számíthat a kezelés közben?

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy fogszabályzó kezelést csak megfelelő szájhigiénia és gyulladásmentes íny mellett lehet elkezdeni. Amennyiben szükség van fogápolási tanácsadásra, fogkőleszedésre, tömésre, esetleg foghúzásra, ezeket a szolgáltatásokat pácienseim nálam is igénybe vehetik, nem szükséges külön elmenni máshova.

A rögzített készülékkel történő fogszabályozás menete

Az első konzultáció alkalmával a páciens elmondja főbb panaszait, ami lehet pusztán esztétikai (elől a metszők torlódottak), de lehet akár egy teljesen komplex probléma is. A kezelés megtervezésénél mindig a páciens főbb panaszai élveznek prioritást. Nem szabad elfelejteni, hogy egy alsó és egy felső fogívünk is van, ez azt jelenti, hogy vannak olyan esetek, amikor nem lehet csak az egyik fogívet szabályozni. Átbeszéljük, hogy milyen típusú fogszabályozó készülékek jöhetnek szóba (rögzített, átlátszó sínes, vegyes fogazat esetén kivehető fogszabályozó vagy funkcionális készülék). Tegye fel nyugodtan minden kérdését, amire a legjobb tudásom szerint igyekszem érthetően válaszolni. A páciens minden aggályát megoszthatja velem, erre kifejezetten kérem is, mert egy fogszabályozó kezelés időtartama több év is lehet, óriási elköteleződést jelent páciens oldalról is. Szeretném, hogy végül Ön elégedetten és jó érzésekkel távozzon tőlem.

Az első találkozásunk alkalmával készítünk egy panoráma röntgenfelvételt, aminek segítségével felmérem:

 • a fogak (bölcsességfogak helyzetét, szuvasodásokat, gyulladások jelenlétét, maradófogak csíráinak meglétét, esetleges hiányát),
 • a szájüreg állapotát, különös tekintettel az állkapocs ízületre és a paradonciumra (íny és csont)
 • és ellenőrzöm a szájhigiéniét.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy fogszabályzó kezelést csak megfelelő szájhigiénia és gyulladásmentes íny mellett lehet elkezdeni. Amennyiben szükség van fogápolási tanácsadásra, fogkőleszedésre, tömésre, esetleg foghúzásra, ezeket a szolgáltatásokat pácienseim nálam is igénybe vehetik, nem szükséges külön elmenni máshova.

Az első konzultáció végére a páciens kap egy átfogó képet aktuális fogászati státuszáról és a kezelés lehetőségeiről.

Mindkét fogívről lenyomatot veszünk. Rendelőnkben lehetőség van intraorális scanner alkalmazására is, aminek használatával elkerülhetőek a hagyományos lenyomatvétel során tapasztalható kellemetlenségek. A gyerekek gyakran tartanak a kanalas lenyomattól, emiatt törekszem arra, hogy ne rossz élményként gondoljanak rá. Tapasztalataim alapján (igen ritka kivételtől eltekintve) a gyerekek nagyon ügyesek, gyorsan alkalmazkodnak és lelkesek is. Szeretek velük dolgozni.

Készítünk egy oldalirányú röntgen felvételt, illetve arc-és szájfotókat is.

Utóbbiak elsősorban azért szükségesek, mert a kezelési terv elkészítése nem csak a fogak szintjén, hanem az arc – és a lágyrészek figyelembevételével történik. Egy jól megtervezett és kivitelezett fogszabályzó kezelés pozitív esztétikai változásokat hozhat a szájkörüli területeken is. Másrészt a fényképek segítségével követni tudjuk a fogak mozgását és a bekövetkező változásokat is.

Amennyiben a páciens elkötelezett és tudja,hogy mit szeretne akkor az első két alkalom egy időpontban is elvégezhető, de ezt időpontkéréskor jelezni kell. Ahhoz, hogy mindenre jusson elegendő idő, minimum egy óra feltételenül szükséges.

Az röntgenfelvételekből, a lenyomat alapján kiöntött gipszmintákból és a fényképekből nyert információk alapján áll össze a kezelési terv, amit a harmadik találkozásunk alkalmával nagyon részletesen átbeszélünk. Általában több terápiás irányt is felvázolok, a fogyszabályzási eljárárások előnyeit, hátrányait átbeszélve. Ilyenkor tudok pontos válaszokat adni azokra a kérdésekre, hogy:

 • szükség van-e foghúzásra,
 • milyen technikát és készüléket javasolok,
 • ezeket milyen módon és ideig kell hordani,
 • mennyi ideig tart a kezelés,
 • milyen gyakorisággal kell kontrollokon megjelenni,
 • mennyibe fog kerülni,
 • a levétel után meddig és milyen típusú retenciós készüléket kell hordani.

Szeretném itt is kihangsúlyozni, hogy tegye fel nyugodtan a fogszabályzással kapcsolatos kérdéseit, hiszen nem várható el, hogy mindent elsőre megértsen. Komoly és hosszútávra szóló döntés születik ilyenkor, amiben segítek, hiszen sok mindent kell mérlegelni és figyelembe venni. Nem kell azonnal dönteni. Akkor rendelem csak meg a készüléket, amikor Ön a végső döntést meghozta. Ha a fogszabályzó kezelés megkezdése előtt egyéb fogászati beavatkozás is szükséges (tömés, húzás, fogkőleszedés), akkor ezeket a készülék átadása előtt végzem el.

A rögzített fogszabályozó készülék felhelyezése egy órát vesz igénybe. Az esetek döntő többségében először a felső fogívre ragasztjuk fel a bracketteket, amit a kezelési tervnek megfelelően követ majd az alsó. A brackettek felragasztása és pozicionálása nagyon precíz munkát és odafigyelést igényel. Egy rosszul felhelyezett brackett nemkívánatos fogelmozdulást okozhat. A ragasztás és az első ív behelyezése után hasznos és praktikus tanácsokkal látom el:

 • hogyan és mivel lehet fogat mosni annak érdekében, hogy a fogszabályzó kezelés során elkerüljük a fogzománc dekalcifikációját, szuvasodását a brackettek körül és a fogágy gyulladásos megbetegedéseit
 • miket lehet enni és mik azok az ételek, amiket a kezelés alatt kerülni kell,
 • mi történik, ha valami leesik, ha az ív szúr
 • illetve válaszolok az ilyenkor felmerülő egyéb kérdésekre is

Az önligírozó készülékek egyik nagy előnye, hogy kevesebb orvos-beteg találkozót igényel, elég hat hetente kontrollra jönni. A hagyományos rögzített készülékek esetében átlagosan három hetente találkozunk. A kontrollok során ellenőrzöm, hogy

 • minden a kezelési tervnek megfelelően alakul-e
 • az összes brackett a helyén van-e,
 • kicserélem az elasztikus ligaturákat (színes gumik), rugókat és aktiválom a készüléket.
 • amennyiben szükséges ívet cserélek (ezt általában az adott alkalom előtti találkozásunkkor már előre jelzem).

A kezelés előre haladtával egyre erősebb, merevebb ívek kerülnek behelyezésre, emiatt az első pár napban húzó, feszítő érzést tapasztalható, ritkábban fájdalom jelentkezhet. Ne ijedjen meg, ez teljesen természetes!

Ha az elért eredménnyel mindenki elégedett, akkor eltávolítom a bracketteket, tubusokat a fogról.  Ez a folyamat fájdalommentes, inkább csak kellemetlen érzéssel társulhat.

Ezt követően:

 • leszedem a fogzománcon maradt ragasztó felesleget,
 • polírozom a fogfelszíneket,
 • végül fluoridos ecsetelést végzek.

Az, hogy a retenciós készüléket a levétel napján vagy másnap kapja meg a páciens, az attól függ, hogy milyen készülék indokolt retenciós célra.

A rögzített fogszabályozó levétele után azonnal megkezdődik a fogszabályozó kezelés utolsó fázisa, az úgynevezett retenciós fázis. Ennek célja az elért eredmény megtartása, a fogak helyes pozíciójában történő rögzítése. A végeredmény csak így maradhat meg hosszútávon.

Ez az időszak legalább annyira fontos, mint az aktív fázis, amikor még fent volt a fix készülék. Az utókezelés is gondos tervezést és megfontolást igényel, hiszen más szempontokat veszünk figyelembe egy, még növekedésben lévő vagy egy felnőtt páciens esetében. A retenciós készülék kiválasztását befolyásolja még a kiinduló állapot és az egyes fogak eredeti helyzeti eltérései is. Retenciós készülékként szóba jöhetnek:

 • hagyományos tágítócsavaros készülékek,
 • funkciós készülékek,
 • aligner tipusú (láthatatlan sín) retenciós készülékek,
 • a frontfogak belső felszínére kompozittal rögzített fémszál (retainer)
 • a fentiek kombinációja

Különböző ajánlások léteznek a retenciós időszak időtartamára vonatkozólag. Általánosságban elmondható, hogy a retenciós időszak kétszer annyi időt igényel, mint az aktív fázis.  Én azt az elvet követem, hogy az első három, de inkább hat hónapban érdemes ezeket a készülékeket a nap 24 órájából minél többet hordani, majd ezt követően lehet áttérni csak az éjszakai viselésre. Léteznek olyan esetek is, amikor egy életre szóló retenció javasolt. A retenciós időszak alatt is kell kontrollra járni, de elegendő három havonta. Ha bármilyen fogelmozdulás vagy visszarendeződést tapasztal a páciens vagy a retenciós készülékkel történik valami probléma, akkor természetesen azonnal időpontot kell kérni.

Felnőtt Fogszabályozás

Felnőtt Fogszabályozási árak

Dr. Moldoványi Nóra fogszabályozó szakorvos szolgáltatásai

Rögzített fogszabályzó kezelés Árak
Rögzített fogszabályzó kezelés
Első konzultáció (panoráma röntgen, fogászati szűrővizsgálat) 20 000 Ft
Második konzultáció (teleröntgen felvétel, lenyomatvétel, arc-és szájfotók) 15 000 Ft
Intraorális scannerrel készített digitális lenyomat 30 000 Ft
Kezelési terv és annak részletes ismertetése, árajánlat, tudnivalók megbeszélése 25 000 Ft
Rögzített fogszabályzó készülék felragasztása Árak
Rögzített fogszabályzó készülék felragasztása
Hagyományos fém fogszabályozó fogívenként 230 000 Ft
Hagyományos esztétikus fogszabályozó fogívenként 260 000 Ft
Önligírozó fém fogszabályozó fogívenként 300 000 Ft
Hagyományos esztétikus fogszabályozó fogívenként 260 000 Ft
Önligírozó fém fogszabályozó fogívenként 300 000 Ft
Önligírozó esztétikus fogszabályozó fogívenként 350 000 Ft
Tad minicsavar 60 000 Ft
Rögzített készülék aktiválása 20 000 Ft
Ivcsere 25 000 Ft
Intermaxilláris gumi/csomag 5 000 Ft
Leesett brackett visszaragasztása 10 000 Ft-tól
Leesett tubus visszaragasztása 10 000 Ft
Rögzített készülék eltávolítása, polírozás, fluoridos profilaxis 30 000 Ft
Más orvosnál felhelyezett készülék levétele 80 000 Ft
Retenciós sín fogívenként 35 000 Ft
Retenciós lemez fogívenként 75 000 Ft
Retainer felragasztása 30 000 Ft
Retenciós kontrol 15 000 Ft
Egyéb szolgáltatások Árak
Egyéb szolgáltatások
Szájhihiéniás tanácsadás 5 000 Ft
Ultrahangos fogkőleszedés, polírozás mindkét fogíven 25 000 Ft
Professzionális (rendelői) fogfehérítés 90 000 Ft
Esztétikus kompozit tömés 25 000 Ft
Tejfogtömés 10 000 Ft
Barázdazárás 15 000 Ft
Cirkon kerámia korona 80 000 Ft
Felnőtt fogszabályozás

Kérjen időpontot konzultációra!

Kérjen időpontot most felnőtt fogszabályozáshoz Székesfehérváron!

Idopontkeres - Fogszabalyozas (ALL)

Fogszabályozás Székesfehérvár - Dr. Moldoványi Nóra
Fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Dr. Moldoványi Nóra

Szakorvosi tanulmányaimon túl továbbképzésekkel próbálom tökéletesíteni a tudásomat, hogy a legmagasabb színvonalú kezelésben részesítsem a hozzám forduló pácienseket.

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény fokozásához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk.
Részletek