Dr. Moldoványi Nóra

Gyermek fogszabályozás Székesfehérváron

Mikor érdemes belevágni a fogszabályozásba? Mire érdemes figyelni és milyen szakaszai vannak a fogak fejlődésének?

A fogak fejlődését több szakaszra bontjuk gyermekkorban. Mindegyik szakasznak meg van a jelentősége, és szülőként fontos tudnunk, hogy mire kell figyelnünk, hogy hosszútávon gyermekeink fogai szépek és egészségesek legyenek.

Gyermek fogszabályozás Székesfehérvár

Tejfogazati időszak (2-6 éves kor)

Fontos a gyermekeknél, hogy folyamatosan nyomon kövessük fogaik fejlődését és időben elkezdjük a szükséges kezeléseket.

Gyermek Fogszabályozás Székesfehérvár

Ebben az életkorban általában nem végzünk átfogó fogszabályzó kezeléseket. A beavatkozások főleg az észlelt és a későbbiekben a további káros következménnyel járó elváltozások megszüntetésére irányulnak, melyek kezeletlenül hagyva súlyosabb eltéréseket okoznak mind a fogazatban, mint az állcsontok fejlődésében.

Ilyen korai ellátást igénylő eltérések a keresztharapások, egyes rossz szokások (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, szájlégzés és különböző tárgyak szopogatása, pl. cumi) amelyek az ajak körüli és az arc izomzat működésének befolyásolásával hosszú távon nagyan súlyos esztétikai-és funkcionális problémákat okoznak. Ebben az időszakban leggyakrabban puha szilikonból készült trénereket alkalmazunk.

Az interceptív, azaz a korai gyermekkorban végzett kezelések a prevenciós eljárások közé tartoznak. Legkésőbb hét éves korban minden gyermeknek át kellene esnie az első fogszabályozó vizsgálaton.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire kiemelkedően fontos, hogy már az első tejfog megjelenésétől kezdve próbáljuk tisztántartani gyermekeink fogait, később pedig megtanítani nekik a helyes szájápolási technikákat. Sajnos még mindig tartja magát az a kártékony felfogás, hogy „a tejfogakkal nem kell foglalkozni, jön helyette másik”.

A gyermekkorban kialakuló progresszív, gyors lefolyású fogszuvasodáshoz nagy mértékben hozzájárul a nem megfelelő szájhigiéné és a jellegzetes táplálkozás mód.

Kisgyermekkorban, a legfontosabb fogszabályozási prevenció, a korai fogszuvasodások felismerése és korrekt ellátása. Ennek célja, hogy megszüntessük a fájdalmat, elkerüljük a pulpa gyulladásos megbetegedéseit, ezáltal a maradó fogak fejlődési rendellenességeit, megőrizzük a rágófunkciót, segítsük a beszédfejlődést, illetve nem mindegy, hogy mennyire baktériumdús környezetben törnek át később a maradófogak, arról nem is beszélve, hogy a kisgyermeket minél korábban hozzá kell szoktatni a rendszeres fogápoláshoz.

A fogszuvasodás következtében korán elveszített tejfogak miatt, a maradó fogak előtöréséhez nem lesz elegendő hely, azok csak rendellenes helyzetben képesek megtalálni a pozíciójukat.

Szülőként segítsünk a gyermekünknek leszokni a rossz szokásokról, amik hosszú távon súlyos esztétikai -és funkcionális problémákat okoznak!

Milyen fogszabályozós kezelésen kell részt venni?

Ebben az időszakban a legfontosabb a fogszabályozási prevenció (megelőzés), a korai fugszuvasodás felismerése és korrekt ellátása. Fogszabályozás céljából pedig puha szilikonból készült trénereket alkalmazunk.

Gyermek fogszabályozás Székesfehérvár

Korai vegyesfogazati időszak (7-9 éves kor)

Erre a stádiumra jellemző, hogy megjelennek az első molárisok a tejfogak mögött. Általában fájdalommal nem jár, előfordulhat, hogy a szülő észre sem veszi.

Gyermek Fogszabályozás Székesfehérvár

Erre a stádiumra jellemző, hogy megjelennek az első molárisok a tejfogak mögött. Általában fájdalommal nem jár, előfordulhat, hogy a szülő észre sem veszi. Ennek a kornak a legizgalmasabb időszaka, amikor a metszők elkezdenek mozogni és kipotyogni. Gyakran a maradó metszők, legyen ez akár alsó és/vagy felső rendellenes helyen és pozícióban törnek át.

Még mindig él a köztudatban az a helytelen nézet, hogy csak akkor lehet fogat szabályozni, ha az összes tejfog kiesett. Jó hír, hogy nem, minél korábban kell.

Erre az időszakra a kivehető készülékek (köznyelven éjszakai fogszabályozó, aminek az optimális hordási ideje 14 óra) dominanciája jellemző.

Ebben a korban jelentősen befolyásolható az állcsontok fejlődése, hatékonyan lehet megteremteni a helyet a szélesebb maradó fogak számára, ezáltal a későbbi torlódás mértékének csökkentését szeretnénk elérni. Jobb a szövetek adaptációja, a gyerekek könnyebben alkalmazkodnak, élvezik az készülékek használatát.

Kivehető készülékes kezeléssel, ami egy úgynevezett előfázis, lecsökkenthetjük és jelentősen leegyszerűsíthetjük a későbbi fix készülékes kezelés idejét, kivitelezésének módját, sőt kisebb eltérések esetén el is kerülhetjük azt. Kivehető készülékekkel csak kisebb fogmozgatások végezhetők el.

Mire kell figyelnünk szülőként?

Megjelennek az első morálisok a tejfogak mögött, amiket szülőként jó észrevenni! Ebben a korban jelentősen befolyásolható az állcsontok fejlődése, hatékonyan lehet megteremteni a helyet a szélesebb maradó fogak számára, ezáltal a későbbi torlódás mértékének csökkentését szeretnénk elérni.

Ebben az időszakban kivehető (éjszakai) fogszabályozókat alkalmazunk. Ennek az elkezdéséhez a tévhitekkel ellentétben nem kell megvárni, hogy az összes tejfog kiessen.

Gyermek fogszabályozás Székesfehérvár

Késői vegyesfogazati időszak (9-11 éves kor)

Funkcionális kivehető készülékek alkalmazása jellemzi, amelyek az állcsontok növekedését irányítják.

Gyermek fogszabályozás Székesfehérvár

Maradó fogazati időszak: (12+ éves kor)

Kamaszkorban, amikor a maradó fogak áttörtek, hangsúlyossá válik minden olyan fogazatot és állcsontokat érintő rendellenesség, ami korábban kezeletlenül maradt.

Gyermek Fogszabályozás Székesfehérvár

Kamaszkorban, amikor a maradó fogak áttörtek, hangsúlyossá válik minden olyan fogazatot és állcsontokat érintő rendellenesség, ami korábban kezeletlenül maradt. Kamasz gyermekünk is észreveszi ezeket az esztétikailag nem mindig elfogadható problémákat.

Legtöbb esetben, a korábban említett helytelen felfogás miatt, ebben az időszakban szeretnének fogszabályozó kezelésbe belefogni. Ilyenkor sincs késő. Szerencsére a korábbi évtizedektől eltérően a „fém tappancsos” fogszabályozó sokkal elfogadottabbá, divatossá is vált, így viselése során kamasz gyermekünk se érzi megbélyegzettnek magát. Színes gumik felhelyezésével, a látványos javulással motiválhatjuk kamasz gyerekünket, hogy szeresse készülékét.

Maradó fogazati stádiumban rögzített készülékeket használunk. A gyerekek adaptációs képessége még nagyon jó, van lehetőség például közepes fokú torlódás esetén is fogeltávolítás nélkül is elvégezni egy rögzített készülékes kezelést.

A rögzített készülékes kezelések átlagosan 1,5-2 évet vesznek igénybe.

Mire kell figyelnünk szülőként?

Még nem késő elkezdeni a gyermek fogszabályozását. Bár előny, ha már az előző években a fogszabályozás kezelése elkezdődött.

Rögzített fogszabályozót alkalmazunk ebben a korban, aminek a kezelése átlagosan 1,5 - 2 évet vesznek igénybe.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/c/c/ccc9bcd5-e492-4f4e-90a7-a34cae8b93e9/moldovanyidr.hu/web/wp-content/plugins/grve-blade-vc-extension/shortcodes/grve_single_image.php on line 104

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/c/c/ccc9bcd5-e492-4f4e-90a7-a34cae8b93e9/moldovanyidr.hu/web/wp-content/plugins/grve-blade-vc-extension/shortcodes/grve_single_image.php on line 106
#1 Első lépés az egészséges fogak felé

Jelentkezzetek gyermek fogszabályozó konzultációra!

Kérjétek segítségünket gyermek fogszabályozás területén. Professzionális eszközök, magas szaktudás, mindez kellemes környezetben Székesfehérváron!

Az első konzultáción megoszthatjátok panaszaitokat, és megismerkedhetünk egy kellemes környezetben. Érdekel, hogy mire számíthattok az első konzultáció alkalmával?

Megbízható gyermek fogszabályozás

Dr. Moldoványi Fogászati Centrum több, mint 30 éve minőségi fogászati és fogszabályozási kezeléseket!

Modern technológia

Rendelőnk a legmodernebb fogszabályozási technológiával dolgozik a magas minőség érdekében

Szakértői csapat

A legmagasabb fogszabályozási minőséget biztosítjuk pácienseinknek képzett és tapasztalt orvosunk által

Fogszabályozás Székesfehérvár

Fogszabályozási árak

Dr. Moldoványi Nóra fogszabályozó szakorvos szolgáltatásai

Kivehető fogszabályzóval történő kezelés vegyesfogazat esetén Árak
Kivehető fogszabályzóval történő kezelés vegyesfogazat esetén
Első konzultáció (panoráma röntgen, fogászati szűrővizsgálat) 15 000 Ft
Második konzultáció (teleröntgen felvétel, lenyomatvétel, arc-és szájfotók) 15 000 Ft
Intraorális scannerrel készített digitális lenyomat 30 000 Ft
Kivehető tágítócsavaros lemezkészülék fogívenként 75 000 Ft
Bimaxilláris funkciós készülék (két fogívre) 160 000 Ft
Trainer 70 000 Ft
Kontroll 10 000 Ft
Rögzített fogszabályzó kezelés Árak
Rögzített fogszabályzó kezelés
Első konzultáció (panoráma röntgen, fogászati szűrővizsgálat) 20 000 Ft
Második konzultáció (teleröntgen felvétel, lenyomatvétel, arc-és szájfotók) 15 000 Ft
Intraorális scannerrel készített digitális lenyomat 30 000 Ft
Kezelési terv és annak részletes ismertetése, árajánlat, tudnivalók megbeszélése 25 000 Ft
Rögzített fogszabályzó készülék felragasztása Árak
Rögzített fogszabályzó készülék felragasztása
Hagyományos fém fogszabályozó fogívenként 230 000 Ft
Hagyományos esztétikus fogszabályozó fogívenként 260 000 Ft
Önligírozó fém fogszabályozó fogívenként 300 000 Ft
Hagyományos esztétikus fogszabályozó fogívenként 260 000 Ft
Önligírozó fém fogszabályozó fogívenként 300 000 Ft
Önligírozó esztétikus fogszabályozó fogívenként 350 000 Ft
Tad minicsavar 60 000 Ft
Rögzített készülék aktiválása 20 000 Ft
Ivcsere 25 000 Ft
Intermaxilláris gumi/csomag 5 000 Ft
Leesett brackett visszaragasztása 10 000 Ft-tól
Leesett tubus visszaragasztása 10 000 Ft
Rögzített készülék eltávolítása, polírozás, fluoridos profilaxis 30 000 Ft
Más orvosnál felhelyezett készülék levétele 80 000 Ft
Retenciós sín fogívenként 35 000 Ft
Retenciós lemez fogívenként 75 000 Ft
Retainer felragasztása 30 000 Ft
Retenciós kontrol 15 000 Ft
Egyéb szolgáltatások Árak
Egyéb szolgáltatások
Szájhihiéniás tanácsadás 5 000 Ft
Ultrahangos fogkőleszedés, polírozás mindkét fogíven 25 000 Ft
Professzionális (rendelői) fogfehérítés 90 000 Ft
Esztétikus kompozit tömés 25 000 Ft
Tejfogtömés 10 000 Ft
Barázdazárás 15 000 Ft
Cirkon kerámia korona 80 000 Ft
Gyermek fogszabályozás

Kérjen időpontot konzultációra!

Kérjen időpontot most gyermek fogszabályozáshoz Székesfehérváron!

Idopontkeres - Fogszabalyozas (ALL)

Fogszabályozás Székesfehérvár - Dr. Moldoványi Nóra
Fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Dr. Moldoványi Nóra

Szakorvosi tanulmányaimon túl továbbképzésekkel próbálom tökéletesíteni a tudásomat, hogy a legmagasabb színvonalú kezelésben részesítsem a hozzám forduló pácienseket.

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény fokozásához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk.
Részletek