Megbízható gyermek fogszabályozás

Dr. Moldoványi Fogászati Centrum több, mint 30 éve minőségi fogászati és fogszabályozási kezeléseket!

Modern technológia

Rendelőnk a legmodernebb fogszabályozási technológiával dolgozik a magas minőség érdekében

Szakértői csapat

A legmagasabb fogszabályozási minőséget biztosítjuk pácienseinknek képzett és tapasztalt orvosunk által

Hogyan készüljön fel a kezelésre?

Kivehető fogszabályozó kezelési menete

Fontos információk: Hogyan készüljön fel a kezelésekre? Milyen eredményekre számíthat a kezelés közben?

Vegyesfogazati időszakban, amikor a kisgyermeknek tej -és maradó foga is egyaránt van, akkor hagyományos tágítócsavaros készülékeket alkalmazunk, amivel sikeresen el lehet érni a fogívek tágulását, helyet lehet teremteni a szélesebb maradó fogak számára, illetve korrigálni lehet egyes fogak helyzeti eltéréseit is. Növekedésben lévő gyermekek (10-13 éves korban) esetén funkciós készülékek használata előtérbe kerül, amivel az alsó  állcsont növekedését segítjük. A kivehető fogszabályozó készülékek a köznyelveben éjszakai fogszabályzó készülékként ismertek. Fontos tudni, hogy ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak működni nem elég csak alvás alatt hordani, hanem érdemes napközben is felhelyezni. Javasolt hordási ideje napi 12-15 óra. A megfelelő időben elkezdett kezeléssel nagyon jó eredmények érhetőek el és sok esetben elkerülhető később a rögzített készülék felragasztása. Súlyosabb helyhiány, torlódás esetén a kivehető készülékekkel jobb feltételeket teremthetünk a fix készülékes kezelés számára, lecsökkenthetjük a kezelés időtartamát és egyszerűsíthetjük a kezelés menetét.

A kivehető készülékek akril részei a szivárvány minden színében kérhetőek matricával vagy akár csillámporral is, ami motiválja a kisgyerekeket a rendszeres használatra.

A kivehető készülékek hátránya, hogy a szülő és a gyermek együttműködése feltétlenül szükséges és csak a fogak döntésére is alkalmas.

A kivehető készülékek elkészítéséhez lenyomatot veszünk. A gyerekek gyakran tartanak a kanalas lenyomattól, emiatt mindent megteszek azért, hogy ne rossz élményként gondoljanak rá. Tapasztalataim alapján (igen ritka kivételtől eltekintve) a gyerekek nagyon ügyesek, gyorsan alkalmazkodnak és lelkesek is. Szeretek velük dolgozni. A készülék körülbelül egy hét alatt készül el.

Gyermekek számára nagyon fontos, hogy már az első pillanattól kezdve motiváltak legyenek, hiszen az együttműködésük feltétlenül szükséges a szép eredmény eléréséért. Már az első perctől kezdve törekszem arra, hogy egy jó kalandnak tartsák a fogszabályozó viselését.

A készülék átadásakor gyakoroljuk a fogszabályozó felhelyezését, levételét, elmondok minden általános instrukciót a készülék tisztításával, aktiválásával kapcsolatba.

A kontrollok havonta esedékesek. Ilyenkor mindig aktiválok a készüléket, megszorítom a kapcsokat, ellenőrzöm a készülék helyes illeszkedését. Amennyiben a készülék nyom, nem megy fel rendesen, igazítok rajta.

Hogyan készüljön fel a kezelésre?

Rögzített fogszabályozás kezelési menete

Fontos információk: Hogyan készüljön fel a kezelésekre? Milyen eredményekre számíthat a kezelés közben?

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy fogszabályzó kezelést csak megfelelő szájhigiénia és gyulladásmentes íny mellett lehet elkezdeni. Amennyiben szükség van fogápolási tanácsadásra, fogkőleszedésre, tömésre, esetleg foghúzásra, ezeket a szolgáltatásokat pácienseim nálam is igénybe vehetik, nem szükséges külön elmenni máshova.

Az első konzultáció alkalmával a páciens elmondja főbb panaszait, ami lehet pusztán esztétikai (elől a metszők torlódottak), de lehet akár egy teljesen komplex probléma is. A kezelés megtervezésénél mindig a páciens főbb panaszai élveznek prioritást. Nem szabad elfelejteni, hogy egy alsó és egy felső fogívünk is van, ez azt jelenti, hogy vannak olyan esetek, amikor nem lehet csak az egyik fogívet szabályozni. Átbeszéljük, hogy milyen típusú fogszabályozó készülékek jöhetnek szóba (rögzített, átlátszó sínes, vegyes fogazat esetén kivehető fogszabályozó vagy funkcionális készülék). Tegye fel nyugodtan minden kérdését, amire a legjobb tudásom szerint igyekszem érthetően válaszolni. A páciens minden aggályát megoszthatja velem, erre kifejezetten kérem is, mert egy fogszabályozó kezelés időtartama több év is lehet, óriási elköteleződést jelent páciens oldalról is. Szeretném, hogy végül Ön elégedetten és jó érzésekkel távozzon tőlem.

Az első találkozásunk alkalmával készítünk egy panoráma röntgenfelvételt, aminek segítségével felmérem:

 • a fogak (bölcsességfogak helyzetét, szuvasodásokat, gyulladások jelenlétét, maradófogak csíráinak meglétét, esetleges hiányát),
 • a szájüreg állapotát, különös tekintettel az állkapocs ízületre és a paradonciumra (íny és csont)
 • és ellenőrzöm a szájhigiéniét.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy fogszabályzó kezelést csak megfelelő szájhigiénia és gyulladásmentes íny mellett lehet elkezdeni. Amennyiben szükség van fogápolási tanácsadásra, fogkőleszedésre, tömésre, esetleg foghúzásra, ezeket a szolgáltatásokat pácienseim nálam is igénybe vehetik, nem szükséges külön elmenni máshova.

Az első konzultáció végére a páciens kap egy átfogó képet aktuális fogászati státuszáról és a kezelés lehetőségeiről.

Mindkét fogívről lenyomatot veszünk. Rendelőnkben lehetőség van intraorális scanner alkalmazására is, aminek használatával elkerülhetőek a hagyományos lenyomatvétel során tapasztalható kellemetlenségek. A gyerekek gyakran tartanak a kanalas lenyomattól, emiatt törekszem arra, hogy ne rossz élményként gondoljanak rá. Tapasztalataim alapján (igen ritka kivételtől eltekintve) a gyerekek nagyon ügyesek, gyorsan alkalmazkodnak és lelkesek is. Szeretek velük dolgozni.

Készítünk egy oldalirányú röntgen felvételt, illetve arc-és szájfotókat is.

Utóbbiak elsősorban azért szükségesek, mert a kezelési terv elkészítése nem csak a fogak szintjén, hanem az arc – és a lágyrészek figyelembevételével történik. Egy jól megtervezett és kivitelezett fogszabályzó kezelés pozitív esztétikai változásokat hozhat a szájkörüli területeken is. Másrészt a fényképek segítségével követni tudjuk a fogak mozgását és a bekövetkező változásokat is.

Amennyiben a páciens elkötelezett és tudja,hogy mit szeretne akkor az első két alkalom egy időpontban is elvégezhető, de ezt időpontkéréskor jelezni kell. Ahhoz, hogy mindenre jusson elegendő idő, minimum egy óra feltételenül szükséges.

Az röntgenfelvételekből, a lenyomat alapján kiöntött gipszmintákból és a fényképekből nyert információk alapján áll össze a kezelési terv, amit a harmadik találkozásunk alkalmával nagyon részletesen átbeszélünk. Általában több terápiás irányt is felvázolok, a fogyszabályzási eljárárások előnyeit, hátrányait átbeszélve. Ilyenkor tudok pontos válaszokat adni azokra a kérdésekre, hogy:

 • szükség van-e foghúzásra,
 • milyen technikát és készüléket javasolok,
 • ezeket milyen módon és ideig kell hordani,
 • mennyi ideig tart a kezelés,
 • milyen gyakorisággal kell kontrollokon megjelenni,
 • mennyibe fog kerülni,
 • a levétel után meddig és milyen típusú retenciós készüléket kell hordani.

Szeretném itt is kihangsúlyozni, hogy tegye fel nyugodtan a fogszabályzással kapcsolatos kérdéseit, hiszen nem várható el, hogy mindent elsőre megértsen. Komoly és hosszútávra szóló döntés születik ilyenkor, amiben segítek, hiszen sok mindent kell mérlegelni és figyelembe venni. Nem kell azonnal dönteni. Akkor rendelem csak meg a készüléket, amikor Ön a végső döntést meghozta. Ha a fogszabályzó kezelés megkezdése előtt egyéb fogászati beavatkozás is szükséges (tömés, húzás, fogkőleszedés), akkor ezeket a készülék átadása előtt végzem el.

A rögzített fogszabályozó készülék felhelyezése egy órát vesz igénybe. Az esetek döntő többségében először a felső fogívre ragasztjuk fel a bracketteket, amit a kezelési tervnek megfelelően követ majd az alsó. A brackettek felragasztása és pozicionálása nagyon precíz munkát és odafigyelést igényel. Egy rosszul felhelyezett brackett nemkívánatos fogelmozdulást okozhat. A ragasztás és az első ív behelyezése után hasznos és praktikus tanácsokkal látom el:

 • hogyan és mivel lehet fogat mosni annak érdekében, hogy a fogszabályzó kezelés során elkerüljük a fogzománc dekalcifikációját, szuvasodását a brackettek körül és a fogágy gyulladásos megbetegedéseit
 • miket lehet enni és mik azok az ételek, amiket a kezelés alatt kerülni kell,
 • mi történik, ha valami leesik, ha az ív szúr
 • illetve válaszolok az ilyenkor felmerülő egyéb kérdésekre is

Az önligírozó készülékek egyik nagy előnye, hogy kevesebb orvos-beteg találkozót igényel, elég hat hetente kontrollra jönni. A hagyományos rögzített készülékek esetében átlagosan három hetente találkozunk. A kontrollok során ellenőrzöm, hogy

 • minden a kezelési tervnek megfelelően alakul-e
 • az összes brackett a helyén van-e,
 • kicserélem az elasztikus ligaturákat (színes gumik), rugókat és aktiválom a készüléket.
 • amennyiben szükséges ívet cserélek (ezt általában az adott alkalom előtti találkozásunkkor már előre jelzem).

A kezelés előre haladtával egyre erősebb, merevebb ívek kerülnek behelyezésre, emiatt az első pár napban húzó, feszítő érzést tapasztalható, ritkábban fájdalom jelentkezhet. Ne ijedjen meg, ez teljesen természetes!

Ha az elért eredménnyel mindenki elégedett, akkor eltávolítom a bracketteket, tubusokat a fogról.  Ez a folyamat fájdalommentes, inkább csak kellemetlen érzéssel társulhat.

Ezt követően:

 • leszedem a fogzománcon maradt ragasztó felesleget,
 • polírozom a fogfelszíneket,
 • végül fluoridos ecsetelést végzek.

Az, hogy a retenciós készüléket a levétel napján vagy másnap kapja meg a páciens, az attól függ, hogy milyen készülék indokolt retenciós célra.

A rögzített fogszabályozó levétele után azonnal megkezdődik a fogszabályozó kezelés utolsó fázisa, az úgynevezett retenciós fázis. Ennek célja az elért eredmény megtartása, a fogak helyes pozíciójában történő rögzítése. A végeredmény csak így maradhat meg hosszútávon.

Ez az időszak legalább annyira fontos, mint az aktív fázis, amikor még fent volt a fix készülék. Az utókezelés is gondos tervezést és megfontolást igényel, hiszen más szempontokat veszünk figyelembe egy, még növekedésben lévő vagy egy felnőtt páciens esetében. A retenciós készülék kiválasztását befolyásolja még a kiinduló állapot és az egyes fogak eredeti helyzeti eltérései is. Retenciós készülékként szóba jöhetnek:

 • hagyományos tágítócsavaros készülékek,
 • funkciós készülékek,
 • aligner tipusú (láthatatlan sín) retenciós készülékek,
 • a frontfogak belső felszínére kompozittal rögzített fémszál (retainer)
 • a fentiek kombinációja

Különböző ajánlások léteznek a retenciós időszak időtartamára vonatkozólag. Általánosságban elmondható, hogy a retenciós időszak kétszer annyi időt igényel, mint az aktív fázis.  Én azt az elvet követem, hogy az első három, de inkább hat hónapban érdemes ezeket a készülékeket a nap 24 órájából minél többet hordani, majd ezt követően lehet áttérni csak az éjszakai viselésre. Léteznek olyan esetek is, amikor egy életre szóló retenció javasolt. A retenciós időszak alatt is kell kontrollra járni, de elegendő három havonta. Ha bármilyen fogelmozdulás vagy visszarendeződést tapasztal a páciens vagy a retenciós készülékkel történik valami probléma, akkor természetesen azonnal időpontot kell kérni.

Hogyan készüljön fel a kezelésre?

Láthatatlan Fogszabályozás kezelési menete

Fontos információk: Hogyan készüljön fel a kezelésekre? Mire számíthat kezelés közben?

Korábban az aligner tipusú rendszerek még nem voltak alkalmasak minden fogeltérés korrekciójára, inkább enyhe torlódások és eltérések kezelésére szolgált. A digitalizáció forradalmának és az állandó fejlesztéseknek köszönhetően a sínekkel történő fogszabályzó kezelések indikációs területe kiszélesedett.

Az első konzultáció alkalmával a páciens elmondja főbb panaszait, ami lehet pusztán esztétikai (elől a metszők torlódottak), de lehet akár egy teljesen komplex probléma is. A kezelés megtervezésénél mindig a páciens főbb panaszai élveznek prioritást. Nem szabad elfelejteni, hogy egy alsó és egy felső fogívünk is van, ez azt jelenti, hogy vannak olyan esetek, amikor nem lehet csak az egyik fogívet szabályozni. Átbeszéljük, hogy milyen típusú fogszabályozó készülékek jöhetnek szóba (rögzített, átlátszó sínes, vegyes fogazat esetén kivehető fogszabályozó vagy funkcionális készülék). Tegye fel nyugodtan minden kérdését, amire a legjobb tudásom szerint igyekszem érthetően válaszolni. A páciens minden aggályát megoszthatja velem, erre kifejezetten kérem is, mert egy fogszabályozó kezelés időtartama több év is lehet, óriási elköteleződést jelent páciens oldalról is. Szeretném, hogy végül elégedetten és jó érzésekkel távozzon tőlem.

Az első találkozásunk alkalmával készítünk egy panoráma röntgenfelvételt, aminek segítségével felmérem:

 • a fogak (bölcsességfogak helyzetét, szuvasodásokat, gyulladások jelenlétét, maradófogak csíráinak meglétét, esetleges hiányát),
 • a szájüreg állapotát, különös tekintettel az állkapocs ízületre és a paradonciumra (íny és csont)
 • és ellenőrzöm a szájhigiéniét.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy fogszabályzó kezelést csak megfelelő szájhigiénia és gyulladásmentes íny mellett lehet elkezdeni. Amennyiben szükség van fogápolási tanácsadásra, fogkőleszedésre, tömésre, esetleg foghúzásra, ezeket a szolgáltatásokat pácienseim nálam is igénybe vehetik, nem szükséges külön elmenni máshova.

Az első konzultáció végére a páciens kap egy átfogó képet aktuális fogászati státuszáról és a kezelés lehetőségeiről.

Mindkét fogívről hagyományos vagy indokolt esetben scannerel veszünk digitális lenyomatot. Készítünk egy oldalirányú röntgen felvételt, illetve arc-és szájfotókat is.

Utóbbiak elsősorban azért szükségesek, mert a kezelési terv elkészítése nem csak a fogak szintjén, hanem az arc – és a lágyrészek figyelembevételével történik. Egy jól megtervezett és kivitelezett fogszabályzó kezelés pozitív esztétikai változásokat hozhat a szájkörüli területeken is. Másrészt a fényképek segítségével követni tudjuk a fogak mozgását és a bekövetkező változásokat is.

Amennyiben a páciens elkötelezett és tudja,hogy mit szeretne akkor az első két alkalom egy időpontban is elvégezhető, de ezt időpontkéréskor jelezni kell. Ahhoz, hogy mindenre jusson elegendő idő, minimum egy óra feltételenül szükséges.

A kezelési tervet a páciens emailben kapja meg, egy linkre kell csak rákattintani. A terv megtekintése nagyon egyszerű és egyértelmű. Ha a páciens nem elégedett a tervvel és szeretne valamin még változtatni, természetesen arra is van lehetőség. Addig javítunk és módosítunk, amíg az tökéletes nem lesz. Ha a páciens elfogadja, megrendelem az első négy darab (egy fogív esetén) vagy négy pár (két fogív esetén) sínt. A sínek gyártásához általában 2 hétre van szükség.

Az attachmenteknek nincs pontos magyar megfelelője, úgyis mondhatnánk, hogy ezek a sínes kezelés brackettjei. Az attachmentek kompozitból készülnek, egy átvívő sín segítségével ragasztom fel a fogakra a terv előírásának megfelelően. Az átadás során megtanítom a sínek felhelyezését és levételét egyaránt.

Kontrollok során a digitális kezelési terv alapján ellenőrzöm, hogy a fogmozgatások a tervezett módon és mértékben történnek, ellenőrzöm az attachmenteket. Ha valamelyik letörött vagy lepattant (ez természetes, ritkán előfordul a sínek állandó le-és felhelyezése miatt), akkor azokat újra visszaragasztom. A szükséges síneket megrendelem.

Ennek a fázisnak a célja az elért eredmény megtartása, a fogak helyes pozíciójában történő rögzítése. A végeredmény csak így maradhat meg hosszútávon.

Retenciós készülékként retenciós sínt és rögzített retainert együttesen szoktam javasolni.

Különböző ajánlások léteznek a retenciós időszak időtartamára vonatkozólag. Általánosságban elmondható, hogy a retenciós időszak kétszer annyi időt igényel, mint az aktív fázis. Kicsit pontosabb az a megfogalmazás, hogy az első három, de inkább hat hónapban érdemes ezeket a készülékeket a nap 24 órájából minél többet hordani, majd ezt követően lehet áttérni csak az éjszakai viselésre. Léteznek olyan esetek is, amikor egy életre szóló retenció javasolt. A retenciós időszak alatt is kell kontrollra járni, de elegendő három havonta. Ha bármilyen fogelmozdulás vagy visszarendeződést tapasztal a páciens vagy a retenciós készülékkel történik valami probléma, akkor természetesen azonnal időpontot kell kérni. Előfordulhat, hogy retenciós síneket ezen időszak alatt pár havonta cserélni kell.

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény fokozásához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk.
Részletek