Fogszabályzó kezelések menete

A fogszabályzó kezelések menete több fázisból, illetve találkozásból állnak:

1.) Első találkozás:

Az első alkalommal egy átfogó szakorvosi konzultáció történik, melynek során  átbeszéljuk a kezelés szükségességét, célját és a lehetőségeket. A klinikai vizsgálat után panoráma röntgent, illetve oldalirányú koponya felvételt és szájfotókat készitünk. A tervezéshez szükség van még az alsó és felső fogivről vett lenyomatokra. Ezek alapos kiértekelése után készitem el irásban a mindenre részletre kiterjedő kezelési tervet, melyet a második találkozás alkalmával ismertetek.

2.) Második találkozás:

A kezelési terv bemutatása során választ adok a legfontosabb kérdésekre:
– milyen készülék viselését javasolom
– milyen elveken alapszik a készülek mükődése
– körülbelül mennyi ideig tart majd a teljes kezelés
– milyen szabályokat kell majd betartani a viselés során
– milyen gyakran kell visszajárni
– mennyit kell fizetni a készülék átvételekor, vagy felragasztáskor, mennyibe kerülnek a kontrolok, az ivcserék

Igyekszem teljes körű tájékoztatást adni és mindent úgy elmagyarázni, hogy a kezelés során senkit ne érjenek meglepetések.
A fogak sorba állitása nem megy egyik napról a másikra. Ez egy hosszú, évekig tartó elköteleződés.  A fogak mozgatása a csontban egy nagyon összetett és bonyolult biomechanikai folyamat, ami időt és energiát igényel mind a páciens, mind a szülő és a kezelőorvos részéről egyaránt. Éppen ezért egy ez komoly, felelősségteljes döntés.

A fogszabályzó kezelés megkezdése előtt minden esetben kezelni kell a fennálló szuvasságokat. Kizárólag ép, szanált fogazattal lehet a kezelést elindítani és végigvinni.

3.) Harmadik találkozás:

Ekkor kerül sor a rögzitett készülék felragasztására, vagy a kivehető készülék átadására. A pacienst ellátom a készülék viselésével kapcsolatos tanácsokkal, elmagyarázom milyen speciális fogmosási technikát kell elsajátitani, illetve, hogy étkezések során mire kell odafigyelni.

4.) Kontrolok:

A készülék tipusátol függően 2-4 hetente vissza kell járni, hogy ellenőrizhessük az elért  változásokat és aktiváljuk a készülékeket. Ez viszonylag rövid időt, nagyjából 15 percet vesz igenybe.

5.) Retenziós fázis:

A rögzített készülékes kezelés utolsó fázisa a retenciós fázis. A retenziós készülékek használatának lényege, hogy az elért eredményt megtartsa azáltal, hogy megakadályozza a fogak természetes visszarendeződését. Ez a befejező fázis semmiképpen sem elhanyagolható. Sőt! Hiánya esetén kárba vész a fogszabályzásra szánt idő, energia és pénz.