Konzerváló fogászat és endodoncia

A konzerváló fogászat kezeléseinek célja a fogak megőrzése, élettartamuk meghosszabbítása. Fogászatunkon a fogmegtartó szemlélet uralkodik. Fogmegtartó kezelések közé tartoznak a tömések ( esztétikus,fényre kötő, úgynevezett fehér tömés), inlay-k / betétek, amennyiben a foghiány kiterjedése akkora, hogy az egy “egyszerű” töméssel már nem helyreállítható, de még a korona készítése nem indokolt, illetve ide tartozik még a héjak készítése is.

Kompozit tömések:

kompozit

Alapanyaga porcelán – és üvegszemcsékkel megerősített műgyanta, amely polimerizációs fény hatására köt meg. A tömőanyag a foghoz kémiai kötéssel kapcsolódik. Előnye, hogy használatával színben a saját foggal teljesen megegyező színárnyalatot lehet elérni. Keménysége teljes mértékben megegyezik a fogzománc keménységével.
A tömésekhez Filtek Z250 kompozit tömőanyagot, illetve megfelelő indikáció esetén Fuji IX üvegionomer cementet használunk.

A töméskészítés lépései:
1. Az érzéstelenítést követően fúróval eltávolítjuk a teljes szuvas fogállományt
2. A keletkezet üreg mélységétől függően a fogakat alábélelő anyaggal látjuk el, hogy csökkentsük a kezelés utáni érzékenység kialakulásának esélyét. Ez abból áll, hogy egy speciális szigetelő anyaggal (VitreBond) egy ún. “szigetelést” hozunk létre a tömés és a kárieszmentes (a már nem szuvas) fogállomány között.
3. A fog zománca és a dentin savas kondicionálása és egy vékony ragasztóréteget helyezünk fel.
4. Rétegtechnikával behelyezzük a tömőanyagot.
5. Végül pedig a kész tömés korrekciója történik. (magasságának becsiszolása, polírozás)

Lehetséges szövődmények:

Tömés után előfordulhat hideg/meleg érzékenység, de ez maximum 1-2 hétig tarthat. A beavatkozás után felléphet ráharapási érzékenység is amennyiben a tömés magas, ez a későbbiekben a fog túlterhelődését okozza. A probléma könnyen korrigálható.

Inlay/betét:
Amennyiben a fog szuvas állománya a fog több felszínére is kiterjedt, a kompozit tömőanyag létjogosultsága megszünt. Ilyen esetekben jelent megoldást a betétek beragasztása. Az inlay fogtechnikai laboratóriumban, lenyomat alapján készül el és ragasztóanyaggal rögzül a fogorvos által preparált speciális kriteriumoknak megfelelő üregbe. Az inlay anyagát tekintve készülhet nemesfémből (aranyból), kerámiából és kompozitból:

inlay

Porcelánból készült betét gipszmintán:

porcelan_inlay

Gyökérkezelés:

A gyökérkezelés indikációja legtöbb esetben a fogbélgyulladás, amit mély szuvasodásból származó baktériumok okoznak. A gyulladt fogbél hidegre, melegre heves fájdalommal reagál, éjszaka tartósan sajog, lüktet, napközben pedig tompán fáj. Az elhalt, gócként viselkedhető fogak kezelése is gyökérkezeléssel történik.

A gyökérkezelés lépései:

 

1. Helyi érzéstelenítésben a szuvas részeket eltávolítjuk, majd a fogbél üregét megnyitjuk és a gyökércsatornát/csarornákat feltárjuk
2. Speciális felületkezelésű gyökérkezelő tűkkel eltávolítjuk az elhalt vagy gyulladásban lévő fogbelet és baktériumokat
3. Ezt követően tűkontroll röntgen felvételt készítünk. Ezzel ellenőrízzük, hogy a gyökércsatorna teljes hossza megmunkálásra kerüljön. Ellenkező esetben baktériumok vagy elhalt fogbél maradhat a csatornában, amely elfertőződhet.

4. Az összes csatorna megmunkálása és fertőtlenítése után, a csatornákat speciális papírral kiszárítjuk. A fertőzött gyökércsatornákat fertőtlenítőszerrel tisztítjuk.
5. Panaszmentesség esetén gyökértömő anyaggal a gyökércsatornát/gyökércsatornákat letömjük. A jó gyökértömés kitölti a pulpakamrát a teljes munkahosszon, falálló, esztétikailag korrekt. A gyökértömés célja a holttér kitöltése és a csatornák hermetikus lezárása a baktériumok elől

Optikailag korrekt gyökértömés röntgen felvétele:

root-canal-filling
6. A gyökértömés megszilárdulása után és teljes panaszmentesség esetén kerül sor a végleges koronai rész restaurációjára

A gyökérkezelés és a teljes terápia hossza diagnózis függvényében változik. Általánosságban elmondható,hogy több találkozást igényel.

A gyökérkezelés után felléphet ráharapási érzékenység.

További érdekességek:

Fogszuvasodásról:
http://www.orvosok.hu/betegsegek/fogszuvasodas-225

Tömőanyagokról:

http://multimedia.3m.com/mws/media/805710O/filtek-z250-folder-hu.pdf?fn=Filtek_Z250_brochure_hu.pdf

http://solutions.3mmagyar.hu/wps/portal/3M/hu_HU/3M_ESPE-CEE/DentalManufacturers/Products/DentalRestorativeMaterials/DentalComposites

http://www.gceurope.com/pid/l_hungary/leaflet/GC_Fuji_IX_GP-Fast.pdf

Solumiumról:
http://www.solumium.com/solumium/index.php

Gyökérkezelés lépéseiről:
https://m.youtube.com/watch?v=jSG0Y6KOVTE